Firma Brewer z Nashville stawia na jakość dzięki sprężarce Atlas Copco.

Branża piwowarstwa rzemieślniczego przekroczyła w Stanach Zjednoczonych liczbę 5 300 browarów. To trzy i pół razy więcej niż 10 lat temu.

W tej zatłoczonej przestrzeni browary rzemieślnicze muszą się wyróżniać w miarę rozwoju. Ben Bredesen, założyciel Fat Bottom Brewing w Nashville, wplótł w swój biznes trzy filary:

  1. Zawsze skupiaj się na jakości piwa.
  2. Bądź wyrozumiały dla ludzi, którzy dla ciebie pracują.
  3. Kochaj piwo, ale traktuj je jak biznes.

Aspekt jakości został mocno zaadresowany, gdy Bredesen podjął decyzję o wyprowadzeniu się ze swojej oryginalnej przestrzeni o powierzchni 5,000 stóp kwadratowych w East Nashville do lokalizacji o powierzchni 33,000 stóp kwadratowych w Nations na początku roku.

"Byliśmy typowym browarem rzemieślniczym - niskie sufity, mała ciemna przestrzeń" - powiedział Bredesen. "Zdałem sobie sprawę, że nasza ogólna jakość była krytyczna dla sukcesu".

Fat Bottom puszkuje swoje własne piwo i prowadzi około dwóch trzecich swojej objętości w puszkach. W związku z tym, po przeniesieniu się do większego obiektu, Bredesen chciał zwiększyć wydajność i zmniejszyć ilość pracy przy obróbce piwa. Firma Fat Bottom przeszła z małej sprężarki tłokowej i urządzenia do czyszczenia oleju na sprężarkę spiralną o mocy 30 KM, po tym jak Bredesen zauważył pozostałości oleju ze starej sprężarki. Dla niego było to nie do przyjęcia. Jeśli olej zmiesza się z piwem, może zabić drożdże i sprawić, że piwo będzie mniej smaczne.

Bredesen powiedział, że jakość piwa Fat Bottom jest głównym wyróżnikiem wśród browarów tej wielkości (około 10 tysięcy beczek). Modernizacja sprężarki bezolejowej była nie tylko świetna dla jakości piwa Fat Bottom, ale także dla jakości życia piwowarów.

"W naszym starym budynku pracowaliśmy na 110 procentach wydajności przez ostatni rok, kiedy tam byliśmy" - powiedział Bredesen. "Nasza stara sprężarka była głośna. Uwielbiam to, jak cicha jest ta (nowa) sprężarka".

Obecnie Fat Bottom jest tylko w Tennessee, ale Bredesen powiedział, że jest pewny jakości piwa i ma nadzieję na ekspansję i stanie się regionalnym browarem w ciągu najbliższych pięciu lat.

"Jest to proces ciągłego doskonalenia" - powiedział Bredesen. "Musimy uczynić to częścią naszej kultury, gdzie wszyscy, od piwowarów do barmana, dbają o piwo".

Partner

Narzedzia-esklep.pl - sklep z narzędziami warsztatowymi

W bogatej ofercie sklepu internetowego odnajdą Państwo narzędzie ręczne, pneumatyczne oraz specjalistyczne. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą firmy.