Od soku do syropu: Przemysłowe pompy próżniowe w przemyśle klonowym

Syrop klonowy to nie tylko słodki dodatek do śniadaniowego arsenału; to podstawa kuchennej spiżarni! Podobnie jak śmietanka kremówka jest idealnym dodatkiem do porannej filiżanki kawy, syrop klonowy jest idealnym uzupełnieniem gofrów, naleśników i pikantnych mięs śniadaniowych - wśród wielu innych potraw śniadaniowych. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, w jaki sposób syrop trafia z drzewa na stół?

Od soku do syropu

Syrop powstaje jako sok, a producenci cukru mają bardzo krótki czas na wyciągnięcie soku z drzew klonowych. Sok klonowy spływa tylko wczesną wiosną, co oznacza, że producenci cukru mają tylko około czterech tygodni cyklu zamrażania-rozmrażania (tj. ciepłych dni i mroźnych nocy, kiedy ciśnienie soku wewnątrz drzewa jest większe niż ciśnienie na zewnątrz drzewa), aby zebrać niezbędną ilość soku, który następnie zostanie przekształcony w syrop klonowy. W rzeczywistości, aby uzyskać jeden galon syropu klonowego, potrzeba około czterdziestu trzech galonów soku! Jednak w miarę upływu lat zbiory soku stają się coraz bardziej nieprzewidywalne ze względu na zmiany pór roku i klimatu; w tym miejscu wkracza technologia pomp próżniowych.

Tradycyjny system zbierania jest znany wielu osobom i polega na zawieszeniu wiadra na kranie i czekaniu, aż drzewo zacznie produkować. Jednak w związku z tym, że zbiory soku są coraz mniej wiarygodne, wiele firm z branży klonowej stosuje przemysłowe systemy próżniowe, aby wypełnić tę lukę i wyciągnąć więcej soku z drzew. Koncepcja jest prosta: zasilany podciśnieniem system rur (ustawiony przy zbiorniku na sok) wysysa sok z drzew poprzez sztuczne obniżenie ciśnienia na zewnątrz drzew. Rury łączą drzewa i biegną do cukrowni, gdzie syrop jest zbierany, podgrzewany i ostatecznie przekształcany w syrop klonowy.

Zalety stosowania pomp próżniowych

Korzyści ze stosowania próżni w tym procesie są liczne. Na przykład, podciśnienie pomaga rozwiązać problem drzew o nierównej wysokości i/lub na nierównej wysokości. Drzewa nie tylko nie są uszkadzane, a smak syropu pozostaje niezmieniony, ale każde drzewo daje rocznie więcej soku niż w przypadku tradycyjnej metody. Pompy próżniowe mogą również zasilać setki (a nawet tysiące) kranów jednocześnie, dzięki czemu próżnia przemysłowa jest niezawodnym systemem, na którym mogą polegać producenci cukru. Według Freda Shelatza, kierownika farmy w Bissell Maple Farm, do zasilania 100 kranów potrzeba około 1 cfm; obecnie pracuje on z pompą DZS multi-claw o wydajności 48 cfm, co oznacza, że jest w stanie z łatwością zasilić 4800 - 5000 kranów!

Chcesz dowiedzieć się więcej o pompach próżniowych w przemyśle klonowym? Atlas Copco Vacuum oferuje pełną gamę technologii próżniowych dostosowanych do zastosowań w przemyśle klonowym! Nasze tradycyjne łopatkowe pompy próżniowe z uszczelnieniem olejowym, wytrzymałe pompy śrubowe i suche kłowe pompy próżniowe o minimalnych wymaganiach konserwacyjnych są gotowe do zaspokojenia potrzeb związanych z produkcją klonu.

Odwiedź naszą stronę www.atlascopco.com/vac-usa, aby dowiedzieć się więcej!

Partner

Narzedzia-esklep.pl - sklep z narzędziami warsztatowymi

W bogatej ofercie sklepu internetowego odnajdą Państwo narzędzie ręczne, pneumatyczne oraz specjalistyczne. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą firmy.